Előszoba: otthonunk kapuja

Az előszoba, veranda, előtér – nevezzük bárminek is – az elindulásról és a megérkezésről szól. Megtervezése, berendezése nem könnyű feladat – sokszor egy szűkös helyen kell sok-sok funkciót ellátni.

Otthonunk előszobájában fogadjuk, köszöntjük vendégeinket, innen indulunk munkába vagy szórakozni, és ide érkezünk egy fárasztó nap vagy éppen egy élményekkel teli nyaralás után.
Az első és legfontosabb feladat a tárolás megoldása, hiszen mindenki jobban érzi magát, ha rendezett előszobából indul, vagy ide érkezik.
Az előszoba amellett, hogy több fontos funkcióval bír, ízelítőt ad a lakás többi részének miliőjéből. Ezért nem mindegy, hogyan alakítjuk ki.
Sokan úgy gondolják ez az a helyiség, melyre nem érdemes különösebb gondot fordítani, pedig az előszoba vagy előtér, ízelítőt ad a lakás többi részének miliőjéből így előrevetíti egész otthonunk hangulatát.
Mostohagyermekként kezelik, mondván, csak átrohanunk rajta, elegendő egy fogas, egy cipős szekrény a lábbelik számára, esetleg egy nagyobb méretű szekrény, amelyben az éppen használatos holmikat rejthetjük el.

 


  Az előszoba funkciója

A tároláson kívül az előszobának van még egy fő feladata, innen történik a lakás többi helyiségeinek elosztása. Ez történhet ajtó nélküli falnyílásokkal, vagy ajtókkal, melyek lehetnek toló, nyíló, harmonika, egy vagy kétszárnyúak egyaránt.
Az előszobában szokták elhelyezni a fogyasztásmérő órákat is. De azonban a funkciói közül a legfontosabb a tárolás. Mindenekelőtt kabátjainkat, cipőinket, táskáinkat, ernyőinket, kulcsainkat, esetleg sporteszközeinket, kutyáink pórázát, szájkosarát tartjuk ott. A kényelmes és rendszerezett tároláshoz megannyi fogas, cipősszekrény, előszobafal variációiból ötletelhetünk. Jó helykihasználással tehermentesíthetjük a lakásunk többi részét úgy, hogy közben tágas és világos teret nyerhetünk.

 

 

  Az előszoba építészeti kialakítása


Az előszoba alakját a többi helyiség mérete és kapcsolata határozza meg. Funkciójából adódóan gyakran folyosószerű, keskeny, hosszú vagy L alakú, vagy T alakú. Ami fontos, hogy a falak távolsága minimum 110 centiméter, ahol befelé nyíló ajtók vannak ott 120-150 centiméter a minimális követelmény. Az előszoba beépítése előtt gondosan mérjük fel a helyiség építészeti adottságait a padlótól a mennyezetig. Amennyiben lépcsők alatti terekkel rendelkezünk a helyiségben praktikus ezeket a tereket is hasznosítani. Az ilyen helyek nagyon jók cipősszekrényeknek nem használt ruháknak, tisztítószeres, vagy szerszámos szekrénynek. A kis mérete ellenére az előszobában a tárolások zöme megoldható. Nem mindegy, hogy nyitott vagy zárt előszobaszekrényt, polcot választunk. Ez általában függ attól, hogy mit akarunk elhelyezni, mit célszerű zárni és mit szem előtt tartani. Azt is el kell döntenünk, hogy milyen legyen az előszoba bútor vagy előszobafal stílusa. Fontos, hogy az előszoba színében és hangulatában harmonizáljon azokkal a helyiségekkel, amelyekhez kapcsolódik.

 

 

  Előterek és közlekedők

Az előtér köztes hely az előszoba és a belső terek között, de teljes egészében helyettesítheti az előszobát. Abban különbözik a hagyományos értelemben vett előszobától, hogy tágasabb, szellősebb, áttekinthetőbb és nyitottabb annál. A legtöbb előtér egy térben helyezkedik el a nappalival. A közlekedőn, folyosókon juthatunk át az egyik helyiségünkből a másikba. Ezeket is célszerű tároló szekrényekkel ellátni, amennyiben a méretük és az akadálymentes közlekedés megengedi. Az előterünk, közlekedőnk elsődleges funkciója a helyiségek közötti kapcsolat megteremtése és a tárolás, de néha ennél több lehetőséget is rejt magában. A rendhagyó méretű folyosónk kiszögelléseiben kialakíthatunk étkezőt, dolgozót vagy játszósarkot a gyerekeknek. Érdemes asztalost megbízni a beépített szekrények kivitelezésére annak érdekében, hogy minden apró zugot a lehető legtökéletesebben kihasználhassunk. Így cipőink, ruháink, bőröndjeink méretét figyelembe véve készülhet el a megfelelő beépített szekrény. A gázóra beépítése például nemcsak esztétikus, de az alatta lévő térben cipősszekrényt is kialakíthatunk. Az előszobában található fűtőtest is részévé válhat az előszobabútornak. Sok fajta anyag közül válogathatunk radiátor burkolat gyanánt.

 

 

  Az előszoba berendezése, bútorzata


    Előszobabútor


Az előszoba bútorozása annak rendeltetésétől és nagyságától függ. Amennyiben az előszobát a család ruhatárolási lehetőségére is kívánjuk kihasználni, úgy az előszobafalon kívül beépített szekrényekkel vagy önmagában álló ruhásszekrényekkel /előszobabútor/ tudjuk azt megoldani. Ha hazaérkezünk, a kosarat le kell pakolni, szükséges tehát legalább egy asztalka vagy pad. Ha szeretjük a rendet, zárjuk szekrénybe a kabátokat, de van, aki inkább a nyitottabb előszobafalat kedveli. Ha van elég helyünk, célszerű egy hatalmas, mennyezetig érő gardróbszekrény, amelyben elrejthetjük a ritkán használt holmikat. A legokosabb a mérőórákat is a szekrényben elhelyezni, ahol ügyes megoldással takarítószereket, szerszámokat is tarthatunk. Kulcsaink, irataink fiókban tartva biztonságban vannak akkor is, ha idegennek nyitunk ajtót. Sálak, kesztyűk, sapkák fiókba, vagy nyitott polcokon kosarakba rendezhetők. Ha kutyánk van, az ő felszereléseinek is jól jöhet egy külön szekrényrész.

 

  Szekrények

A beépített szekrények készülhetnek nyíló-, vagy tolóajtókkal, attól függően, hogy mennyi hellyel rendelkezünk. Egy bejárati ajtó névleges szélességi mérete: 100-110 cm, egy akasztós ruhásszekrény mélységi mérete: 55-60 cm.
Általános szabály, hogy ne zsúfoljuk túl az előszobát, közlekedőteret. Ha minden feleslegessé vált, illetve ritkán használatos tárgyat ott tartunk, lomtár jelleget ölt, ami az ott lakókra éppúgy nem gyakorol jó hatást, mint a vendégekre. A szűk előszobában, próbáljunk meg felfelé terjeszkedni. A szemmagasság fölött ügyesen elhelyezett szekrénykék, polcok képesek  anélkül ,,elnyelni” sok mindent, hogy zavaróan hatnának.
Amennyiben az előszoba belmagassága nem haladja meg az átlagos, 260-280 cm-t, úgy a szekrényeket a bejárati ajtó magassági vonalában osztva, teljes belmagasságban beépíthetjük. Ennél magasabb szekrények már létráról sem érhetők el, ezért inkább az előbb leírt magasság fölött a légteret zárjuk le álmennyezettel, melybe általános megvilágítás céljára süllyesztett világítást szerelhetünk.

 

  Beépített szekrény

 A beépített szekrény korszerű, és praktikus megoldást kínál azoknak, akik helyhiányban szenvednek, illetve azok számára, akiknek a kisebb rendetlenség stílusidegen lakásukban. A beépített szekrények mélyébe szinte minden belefér. A szekrények igen sokféle stílusban, méretben, formában és anyagból készülhetnek. Érhetnek faltól falig, padlótól a mennyezetig, lehetnek tolóajtósak, kétszárnyú nyílóajtósak, átlátszó vagy opálos üvegajtósak, készülhetnek sokféle fából, fémből, üvegből, műanyagból, mindez rengeteg polccal, akasztóval, fiókkal és tároló rekesszel. Szereltethetünk bele nadrágtartót, ruhaliftet, cipő- és nyakkendőtartót, kihúzható fogast, polcot, fiókot, drótkosarat, akasztó rudat, belsővilágítást - igény szerint.

 

  Tolóajtós szekrények


  Ha keskeny tér áll rendelkezésünkre az előszobában, jó szolgálatot tehet a tolóajtós szekrény. Arra azonban mindenképp gondolnunk kell, hogy maradjon elegendő hely a közlekedés számára, valamint a szekrényben való keresgélésre. Ennél a megoldásnál már csak az a jobb, ha van módunk külön gardróbszoba kialakítására, ahol még az évente egyszer használt síléceket és egyéb tárgyainkat is tárolhatjuk. Ebben az esetben a kialakításnál ugyanazon szempontokat kell figyelembe vennünk, mint a beépített szekrényeknél, azzal a különbséggel, hogy itt nem fontos az egyes elemeket ajtókkal ellátnunk, hiszen rajtunk kívül itt nem jár senki.
- Nyitott előszobafal: A beépített szekrények mellett feltétlenül szükség van a nyitott tároló helyekre is. Itt tartjuk mindazt, amire minden nap szükségünk lehet. Sokféle előszobafal közül válogathatunk, de ha egyik sem felel meg az előszobánk komfortját, bővíthetjük saját elképzelésünk szerint egy-egy darabbal is. Az előszobafalon igyekezünk elhelyezni kabátakasztókat, kalaptartó, tükör. A kabátakasztóknál gondoljunk a gyerekekre is, legyen az ő magasságukban is elhelyezve fogas. Ha igényesebbek vagyunk, nem nélkülözhetjük az esernyőtartót, a cipőhúzáshoz valamilyen ülőalkalmatosságot, lerakó polcot, ahová megérkezésünkkor elhelyezzük a táskánkat.

 

 

  Előszobafal


 Pakolóhidak

   Az előszobában hasznos helyek a pakolóhidak, melyek az ajtómagasság és a mennyezet közötti helyet kihasználva helyezhetők el. A pakolóhidat közvetlenül az előszoba bejárati ajtaja fölé is rögzíthetjük, ezáltal hihetetlen mennyiségű tárgyat tudunk elrejteni.
- Ülőalkalmatosság: Különösen ajánlott a kisgyermekes családoknak, illetve ha idősebb családtag él velünk, hogy a cipőfelvételhez szék vagy pad rendelkezésre álljon. Mivel többnyire az előszobában váltunk lábbelit, ruhadarabokat, fontos, hogy legyen benne valamilyen ülőalkalmatosság, amely mindezt kényelmessé teszi. Az ülőhely - a tér méretétől függően- lehet zsámoly vagy akár karosszék is. Ha kevés a hely, válasszunk falra szerelhető, lehajtható ülőkét, padot, vagy egyszerűen helyezzünk egy párnát, például a cipősszekrény tetejére!  Az előszobában kialakított cipősszekrényeknél többféle megoldás létezik, lehet nyitott polcos, kibillenő cipőtároló, ezek lehetnek fémből vagy műanyagból, de dönthetőn a fiókos megoldás mellet is.

 

 Pad

  Telefonasztal


  Gyakran az előszobában van a telefon, ebben az esetben a készüléknek asztalka kell, és jó, ha van mellette egy szék is és esetleg egy fiókosszekrény a telefonkönyvnekA tükör nélkülözhetetlen az előszobában

 

  Tükör


  Ha van rá helyünk, elengedhetetlen egy hosszú állótükör, hogy indulás előtt még egyszer ellenőrizhessük ruhánkat, sminkünket, és ugyanezt tehesse a hozzánk érkező vendég is. Ízlésünk szerint a tükörcsempéktől kezdve az úgynevezett velencei tükrökig bármilyen megoldást választhatunk. A tükröt helyezhetjük az előszobafalra, az előszoba bútor oldalára vagy ajtajára, esetleg egy díszes keretben az előszoba falán.

 

  Tárolásra alkalmas kiegészítők

Jó ha az ajtó mellett az előszobában elhelyezünk egy kulcstartó szekrényt. Kényelmes megoldás, nem kell a reggeli rohanás alatt még a keresgéléssel is időt töltenünk.

 

  Dísztárgyak


Mivel az előszoba általában elég kicsi, száműzi kell minden felesleges holmit, amely akadályozza az áthaladást. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy dekorációnak nincs helye az előszobában! Néhány jó fotó vagy egy parafatábla a falon, egy mókás feliratú lábtörlő, egy falióra, egy szép formájú tükör, mutatós falilámpa vagy egy esernyőtartó nem csupán tökéletes dísze a helyiségnek, de egyben hasznos funkciót is betölt.


Mi szükséges az előszobába?

 • Lábtörlő.
 • Szőnyeg, lehetőleg csúszásgátlóval ellátva.
 • Tükör Esernyőtartó.
 • Falióra.
 • Kulcstartó szekrényke.
 • Üzenőtábla, parafa vagy mágnes
 • Akasztó: falra, szekrényre, ajtóra
 • Tárlódoboz vagy gyékénykosárka.
 • Vendégpapucs.
 • Cipőkanál és cipőtisztító kellékek.
 • Kalaptartó

 

  Milyen színeket, megvilágítást válasszunk?


Optimális esetben az előszoba és a lakás többi része színeiben, anyagaiban, tárgyaiban stiláris egységet alkot. Az óvintézkedések betartásával bátran válasszunk világos színeket! Annál is inkább, mert az előszoba többnyire természetes fénytől megfosztott helyiség. A világos színek hangulatjavítók, és a tisztaság érzetét keltik, kivált akkor, ha a megvilágításra is kellő figyelmet fordítunk. Mint általában a lakásban, úgy az előszobában is az a legjobb, ha a központi fényforrás mellett célzott, helyi megvilágítást szolgáló lámpákról is gondoskodunk. Külön fényt kaphatnak a faliképek, a dísztárgyak, a tükör.

 

  Színek és burkolatok az előszobában

Gondos tervezéssel az előszoba optikai térhatását is jelentősen javíthatjuk. Segíthet ebben a burkolat és a színek szerencsés kiválasztása és az elhelyezett sok vagy nagyméretű tükör. Falitükrök, tükrös szekrényajtók nagyobbnak láttatják a teret. Lehetőleg akkora tükröt szereljünk a falra, amelyben tetőtől talpig látjuk magunkat. Az előszobában mindenképpen világos színeket és árnyalatokat használjunk. Ha a nappalival egybenyíló terekben azonos burkolatot választunk az egységes anyagválasztás már önmagában is térnövelő hatású. A burkolatok tónusaival, mintázatával is játszhatunk. A padlólap kiválasztásakor gondoljunk a nagy igénybevételre is. Mindegyik helyiségben fontos a jól tisztítható, strapabíró burkolat. Előszobában nem ajánlatos a szőnyegpadló, használjunk helyette inkább kőből, égetett kerámiából, parafából, esetleg keményfából készült burkolatot. Néhány hasznos ötletA terek átláthatósága üvegfalakkal, üvegezett ajtókkal kis alapterületeknél térnövelő lehet.
A tükör tágítja a teret. Mivel a nagy tükör viszonylag drága, ezért a tükörfal kisebb, azonos méretű tükörlapokból is összerakható.